Wednesday, March 29, 2017

Wordless Wednesday #63 : I Wish I Had A Delete Button In My Life



Assalamualaikum.


P/s: Bukan mudah nak lupakan orang yang pernah kita sayang dan orang yang pernah jadi terpenting dalam hidup kita. Semua tu ambil masa. Masing-masing ada kisah silam. Moga aku dan dia sama-sama kuat.


Read More

Wednesday, March 22, 2017

ET Portfolio (1) : Aqiqah Muhammad Aqil Amrullah | Melaka



Assalamualaikum. 

Majlis : Aqiqah Muhammad Aqil Amrullah
Lokasi : Jasin, Melaka
Tarikh : Ahad, 5 Mac 2017



Untuk sebarang pertanyaan boleh terus menghubungi:
Call/WhatsApp : 017-3050597
Fb : Ekatikah Photography



Read More

Friday, March 17, 2017

Rezeki Mereka Yang Mahu Berkahwin



Assalamualaikum.


Ramai orang selalu cakap, rezeki orang nak kahwin ni lain berkatnya. Malah, makin bertambah-tambah. Apabila niat kita tu baik, InsyaAllah, Allah akan permudahkan segala urusan.

“Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)



Alhamdulillah, Allah swt buka satu persatu pintu rezeki aku daripada pelbagai sudut selepas aku buat keputusan mahu berkahwin. Salah satu daripadanya, dapat tawaran sebagai jurugambar sambilan untuk sebuah syarikat swasta. Ya Allah sungguh tak sangka. Sebelum ini hanya ingat untuk buat sendiri-sendiri je. Tak sangka pula sampai boleh join dengan syarikat luar. Itulah namanya rezeki kan? Heee

Kerja dengan orang, kerja juga. Kerja sendiri pun dapat sambutan yang luar biasa. Alhamdulillah, awal bulan hari tu ramai yang menempah tarikh untuk majlis bahagia mereka tidak kira untuk majlis pertunangan, perkahwinan mahupun majlis kecil seperti majlis aqiqah. Betul. Tidak pernah rasanya dapat job sekerap ini. Sampaikan terpaksa menolak beberapa customer atas sebab tarikh bertindih dengan majlis lain.

Rezeki membuat kek dan craft juga datang secara tiba-tiba. Ikutkan lama juga sebenarnya tidak seaktif dahulu. Tapi sejak dua menjak ni, kerap pula dapat tempahan. Masa diri ni sibuk dengan membuat persiapan pertunangan kelmarin pun masih ada yang mahu menempah. Maaf sangat, kita terpaksa tolak atas sebab kesuntukan masa. Heee

Tidak terkecuali kerja tempahan design luar. Majikan tempat kerja sekarang selalu beri pelbagai kerja luar sebagai tambahan. Siap cakap, "Kalau nak kerja luar lagi, beritahu. Nanti saya beri." Dapatlah juga buat duit poket walaupun tak seberapakan. 

“Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

Dalam masa Allah permudahkan rezeki aku, Allah hadirkan juga dia yang banyak memberi semangat disamping membantu terutama dalam kerjaya aku. Sebelum ini pernah juga terfikir, bagaimanalah nanti kalau dapat suami yang melarang aku untuk buat semua kerja yang aku buat sekarang. Terutama sekali dalam bidang fotografi. Alhamdulillah, hadirnya dia yang mempunyai minat dan fikiran yang sama dengan aku. Selain boleh share ilmu, kami juga boleh share camera. Ehhhh.  

Sesungguhnya aku bersyukur sangat atas nikmat dan rahmat rezeki ini. Percayalah, Allah akan menolong mereka yang mahu berkahwin. InsyaAllah, janji Allah itu pasti. 



Read More

Tuesday, March 14, 2017

Resepi: Murtabak Kubis Atkins



Assalamualaikum.

Lama rasanya tak share menu-menu atkins. Selama itu jugalah menu-menu yang dipraktikkan setiap hari adalah sama. Nasib diri ni jenis yang lambat jemu. Hehehe

Pagi tadi mood nak masak datang dah selepas berminggu-minggu ke laut. Masa mood nak masak takda, haa masa itulah rasa nak cheat itu ini. Hati dan akal kena kuat tau. Hahaha

Jadinya hari ini semua bahan ada, mood ada maka terhasillah Murtabak Kubis Atkins. Selalunya orang buat Murtabak Maggikan? Tapi bila kau beratkins ni, maggi di larang sama sekali. Tengok boleh, makan jangan. Hahaha. Maka terhasillah Murtabak Kubis Atkins. Resepi seperti di bawah.

Bahan-Bahan Murtabak Kubis Atkins:
- kubis diracit halus
- isi ayam dikisar halus
- telur 3 biji
- bawang merah di potong dadu
- cili hidup di racit halus. Kalau nak pedas, guna cili padi. 
- mix herbs
- sedikit garam sebagai perasa

Cara-cara penyediaan:


Gaulkan kesemua bahan sekali. Kalau nak bagi rasa mix herbs tu, perap dalam 10 minit hingga 15 minit.
 

Panaskan kuali dengan sedikit minyak zaitun. Kemudian letak bancuhan tadi dan ratakan.  


Terbalikkan bila agak-agak dah garing. Lagi garing lagi sedap. Hehehe


 Ok siap. Makan bersama mayonis Kiwpie dan sos Taste Me sedap mehh. Heee, jemput tengok dan selamat mencuba 




Read More

Friday, March 10, 2017

E-Day E & H: Hantaran



Assalamualaikum.

Bila cerita tentang majlis pertunangan, sudah pastinya ada hantaran balas membalas antara pihak lelaki dan pihak perempuankan. Selepas perbincangan antara keluarga aku dan keluarganya, kata sepakat memilih 5 dulang berbalas 7 iaitu 5 dulang daripada pihak lelaki dan 7 dulang daripada pihak perempuan.

Aku memang dah lama niat dalam hati. Bila tunang dan kahwin nanti, semuanya aku nak buat sendiri. Idea sendiri. Maka terhasillah gubahan seperti di bawah. Heee


Brownies Tower ni aku buat sendiri. Nama pun bakerkan. Heee.


Hantaran buah-buahan pula makcik saudara yang gubah. Asalnya simple je. Just letak buah anggur dan apple. Tapi bila makcik saudara kata, nak tambah lagi buah haaa. Itu yang ada pisang dan buah durian. Terkejut jugaklah pihak lelaki bila sampai rumah, eh ada durian. Hahaha



Sirih junjung dan kuih tradisional pun makcik saudara yang jubahkan.






Baju, gula-gula dan kasut aku dah gubah awal beberapa hari. Ok, cukup semuanya 7 dulang.

Persiapan yang dibuat sememangnya serba ringkas dan cepat. Mana taknya, aku dan dia decide nak bertunang ni pun macam bidan terjun oke. Hahaha. Hanya dalam seminggu semua persiapan dibuat. Itu yang gubahan simple habis. Hehehe

Thanks awak sudi teman saya beli barang gubahan hantaran dan layan kerenah saya nak buat pilihan itu ini. Mana taknya, nak pilih warna bunga sahaja dekat 2 jam. Hahaha. Sorryyyy.

Sekarang masih fikir lagi tema untuk hantaran kahwin nanti. Tema apa, barang apa nak beli pun belum decide lagi. Maklumlah, masing-masing jauh. Bincang pun banyak dalam telefon. Heee



Read More

Wednesday, March 8, 2017

Wordless Wednesday #62 : You'll Always Be My Number 1 Man



Assalamualaikum.


Dear Ayah,

No matter where I go in life,
Who I get married to,
How much time I spend with guys,

How much I love my boyfriend...

You'll always be my number 1 man.

Sincerely,
You little girl 💕


Read More

26hb Februari 2017, Jalan Ini Yang Aku Pilih



Assalamualaikum.

Hampir sebulan menyepi daripada dunia blogging. Sungguh banyak perkara yang berlaku dalam diri tanpa sedar. Sungguh, apa yang berlaku semuanya tidak di rancang mahupun terlintas dalam fikiran. Ya, aturan Dia adalah yang sebaik-baik untuk hambaNya. 

Pada 26hb Februari 2017 yang lepas, aku sudah menjadi tunangan orang. Yes, ini bukan mimpi tapi inilah realiti. Alhamdulillah, majlis sarung cincin yang serba ringkas beserta kenduri tahlil dan doa selamat berjalan lancar dengan dihadiri saudara-mara, jiran tetangga dan teman rapat.




Perkenalan yang tidak diduga, jika memang sudah tertulis dalam takdir hidupku dia jodohku insyaAllah Allah permudahkan semuanya. Alhamdulillah, dengan rasa tenang, tawakal dan hati yang terbuka, jalan inilah yang aku pilih.


Semoga ikatan yang terjalin ini kekal hingga dia menjadi halal untukku. InsyaAllah beberapa bulan sahaja lagi. Moga semuanya dipermudahkan.


Terima kasih ayah, terima kasih ibu  


P/s: Adakah ini yang dikatakan 'Bercinta Selepas Nikah'?



Read More