Thursday, August 10, 2017

Jenis Sayang Barang


Assalamualaikum.

Jujur aku katakan yang aku ni jenis yang sayang barang. Ibu sendiri pernah cakap yang aku masa kecil dulu, jenis sayang barang, jaga barang. Sebagai bukti, banyak mainan masa kecil aku dulu-dulu, masih elok lagi sampai sekarang tau. Hehehe


Gambar di atas sebenarnya nak tunjukkan baju itu je. Baju yang 7 tahun lepas, yang tak pernah pakai langsung, dah boleh pakai hari ni. Yeahhhh. Bukan nak puji badan dah kurus, tapi nak berithu yang baju ni punya aku simpan  baik sekarang ni baru pakai.

Ada sesetengah orang, tak boleh pakai terus bagi pada orang lainkan? Tapi aku tidak. Kalau aku yakin aku boleh pakai baju tu suatu hari nanti, aku akan simpan baju tu baik-baik. Kiranya sekarang ni still nampak baru walaupun dah 7 tahun yang lepas.

Maklumlah, dulu badan macam anak badak. Banyak baju sekolah yang dapat free tak berpakai. Hahaha. Bila sekarang ni bukan setakat boleh pakai, siap longgar lagi. Heee

Baju ni jumpa semula masa kemas nak kosongkan bilik hari tu. Selongkar itu ini, jumpa. Hahaha. Nasib aku nampak sendiri. Kalau ibu? Dia tengok baju aku tak pernah pakai dia aspect tak muat. So dia terus nak bagi orang. Eeeee, anak ibu sekarang dah kurus ok!. Hahahaha

Bila selongkar bilik, banyak rupanya baju-baju dan barang dulu aku simpan. Hahaha. Sampaikan aku cakap kat ibu, "tak rugi pun kan simpan baju-baju ni dulu. Sekarang Ika dah boleh pakaikan. Tak payah nak beli baju lain. Jimat". Ibu balas balik, "habis tu baju sekarang yang besar-besar tu nak buat apa?" Errrr Hahaha

Itu cerita baju. Balik semula pada cerita barang masa kecil dulu. Haa, banyak tau koleksi teady bear aku simpan. Daripada sekecik penumbuk sehinggahlah sebesar orang. Semua tu elok lagi. Ayah sampai cakap, " Simpan. Nanti boleh bagi anak Ika pula main semua ni." Hahaha, jauh sungguh fikiran ayah. Cik tunang pula dah warning, jangan nak simpan semua teady bear tu kat rumah lepas kahwin nanti erk. Hahaha. 

Mungkin dulu aku suka simpan barang, jaga barang seperti baju, mainan. Lepas kahwin ni nanti, suka simpan apa pula? Hahaha.

Ok, bye 



0 comments: