Tuesday, October 6, 2015

Dapur Ekatikah: Cekodok Pisang


Assalamualaikum.

Pagi tadi buat cekodok pisang sebagai bekal untuk breakfast. Macam biasa kalau nak masak, kenalah bangun lebih awal sikit daripada biasa. Kalau terasa nak masak yang rumit-rumit, malam tu dah siap semua bahan. So pagi-pagi tak kelam-kabut. Hehehe

Actually ini adalah first time buat cekodok pisang sendiri. Kalau sebelum ni nak makan, request kat ibu atau tak pun beli kat gerai tepi jalan. Tapi last week teringin sangat nak buat, haa Ahad keluar beli barang dapur belilah sekali pisang. 

Bila dah siap masak, dalam hati terdetik, "eh kenapa lain macam cekodok pisang aku ni?" Kenapa tak macam ibu buat ataupun yang orang lain buat. Ishh mushkil ni. 



Orang lain buat cantik je bentuknya, warna pun menarik. Hahaha. Pedulikan. Rasa lebih penting. Tengok je macam tu, rasa tetap sedap ok!. Hehe

Mungkin tak gebu sebab tak letak serbuk soda bicarbonat. Lagi satu, pisang yang digunakan pun tak banyak mana. Sebab fikir nak cuba dulu. So guna dalam 4 biji pisang sahaja. 

Ok, lepas ni nak buat lagi letak pisang lelebih + soda bicarbonat untuk bagi gebu-gebu. Hikhik

5 comments:

nona senyum2 said...

aihhhh, janji sodappp! telan jerrrr ! kenyang...dan selamat dalam perut....
memg puas hatiii, hahha~


alang alang dah kenyang, nk tnye...dah join GA nih ?

http://nonasani.blogspot.com/2015/10/fuyooo-ggiveaway-by-mama-darwiish.html

lau ade mse, meh ler singgah teratak amboooo yg kecik nii,huhu

Puan ImanFarizul said...

wah dah rjin memasak ni....ada pape ke

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpe tiqah.. tekak sndiri juga yg telan..hihih

Melissa Muklis said...

kalau dah kepingin, susah payah pun rela buat kan. haha nampak sedap jaa tu. :D

Azhafizah Md Nor said...

tak cantik xpe asal sedap..lagipun gambar cantik da:)