Monday, December 19, 2016

Resepi Flexseed Bread Atkins


Assalamualaikum.

Setiap kali tengok ibu ayah makan roti, ishh tergugat kau nafsu. Hahaha. Mana taknya, diet atkins dilarang tegas daripada makan roti oke!. 

Untuk mengelakkan diri daripada 'craving' terlalu lama nak makan roti, maka terhasillah flexseed bread atkins. Yeahhh. Tak perlu terliur lagi bila tengok ibu ayah makan roti. Hahaha

Resepi Flexceed Bread Atkins
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6 sudu besar flexceed
- 3 biji telur
- 1/2 sudu kecil asen vanila
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik
- secubit garam

Cara-cara menyediakan:
- panaskan oven terlebih dahulu selama 5-10 minit pada suhu 180ºC
- kisar flexseed sehingga hancur
- pukul kesemua telur sehingga kembang
- campurkan kesemua bahan ke dalam telur yang sudah dipukul tadi dan kemudiannya gaul sebati
- tuang ke dalam acuan dan bakar dalam oven pada suhu yang sama selama 30 minit


Ok siap flexceed bread kita. Ushhh, bau vanila buat makin tak sabar nak makan. hahaha


Bila dah siap tu, depends la pada kauorang nak buat apa. Nak makan cecah sambal telur atkins boleh, makan dengan chocolate atkins boleh ataupun makan sahaja macam tu pun sedap tau. Aku apa lagi, terus buat roti telur flexseed, Letak cheesedale. Padu beb. Hahaha

Ok. Selamat mencuba pada mereka yang 'craving' nak makan roti dalam masa proses berdiet tu. Alaa, ada sahaja cara cuma kita perlu rajin. Hee, malas? Hadaplah telur rebus tu hari-hari ye. 


2 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

akk pnh buat..sdp.. hehe

fasa 3 dan 4 udah blh dh roti tu...

BudakVanilla said...

resepi mudah je. dan cara pun senang. tapi flexseed tu apa benda? macam chia seed ke? mana nak cari? :D