Tuesday, December 20, 2016

Resepi Pizza Flexseed Bread Atkins


Assalamualaikum.

Semalam buat flexseed bread ada lebih 2 potong. Selebihnya itu ingat nak buat lain daripada yang lain. Semalam sandwish flexceed bread. Hari ini?


Yehaaa. Hari ini ada sedikit kerajinan untuk buat sesuatu yang berbeza daripada menu breakfast hari-hari biasa. Maka terhasillah Pizza Flexseed Bread Atkins. Resepi seperti di bawah. Heee

Resepi Pizza Flexseed Bread Atkins

Bahan-bahan yang diperlukan:
- kepingan roti flexseed
- timun jepun
- isi ayam
- lada benggala merah dan kuning
- bawang
- mozzarella cheese
- butter unsalted
- garam secukup rasa

Cara-cara menyediakan:
- panaskan oven selama 5-10 minit pada suhu 180ºC
- tumiskan bawang, lada benggala dan isi ayam sekali
- hiris timun jepun dan mozzarella cheese nipis-nipis
- sapukan permukaan atas kepingan roti flexseed dengan sedikit butter unsalted
- susun hirisan timun jepun mengikut kesukaan kauorang pada lapisan pertama
- dan kemudiannya letak isi ayam yang sudah ditumis bersama bawang dan juga lada benggala tadi pada lapisan kedua
- lapisan terakhir sekali, letakkan hirisan mozarella cheese
- bakar selama 20 minit dan siap!


Rasa rangup dan cheesy bila di makan panas-panas. Nak sedap lagi, makan bersama sos cili padi Taste Me ataupun mayonis kewpie. Ushh, kenyang teruk. Blurppp, alhamdulillah. Hahaha

Sukatan untuk resepi di atas agak-agak sahaja. Kalau nak olah sedikit resepi pun boleh. Makan ikut selera masing-masing.  Apa-apa pun jangan terlebih sukatan pula ye. Nanti tak jadi menu Atkins dah. Hehehe.

Ok, selamat mencuba. 

5 comments:

sakura 8554 said...

nampak sedap..tgh amal atkins ke?

www.caramelmacchiyato.blogspot.my

Azwar Syuhada said...

Nampak menyelerakan, nanti kena try buat ini!

Intan Saffyna said...

waw! sedapnya.. hehe
saya dh follow sini :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

akk pnh buat. mmg best

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong said...

boleh cuba ni..http://shafiqrohaizad.blogspot.my/