Wednesday, June 15, 2016

Resepi: Apam Balik Cheesy Atkins


Assalamualaikum.

Setiap kali selepas bersahur, dalam kepala akan sentiasa berfikir menu apa untuk berbuka petang nanti. Diri ini tak kisah kalau menu yang sama hari-hari. Cuma bulan puasa ni, mood memasak lain macam. Rajin bukan main. Hehehe

Jadinya semalam memilih untuk memasak Apam Balik Cheesy Atkins. Resepi penuh seperti di bawah.

Resepi Apam Balik Cheesy Atkins



  Bahan-bahan:
- isi ayam di hiris nipis-nipis (perap dengan mix herb, lada hitam dan garam selama 15 minit)
- telur 4 biji (telur saiz c)
- timun jepun
- lada benggala
- cili merah

- cheddar cheese slices Anchor 1 keping


- sesudu cheese Parmesan
- secubit garam

 Cara-cara membuatnya:


- salaikan dahulu isi ayam yang diperap dan kemudian ketepikan
- pecahkan kuning telur dan putih telur dalam mangkuk berasingan


- pukul putih telur menggunakan mixer sekuat hati sehingga likat seperti buih


- campurkan putih telur dan kuning telur dan kacau rata
- masukkan sedikit garam dan kacau rata lagi


- tuangkan adunan dalam kuali yang panas dan tutup seketika selama 5 minit


- kemudian buka penutup dan susun semua bahan-bahan seperti hirisan ayam, hirisan timun jepun, lada benggala, cili merah dan cheese


- yeahhh, adunan naik dengan kembangnya. Hehe. Cheese pun dah mula cair


- ok siap. Alihkan ke dalam pinggan dan kemudian lipat dua macam apam balik. 


Hidangkan bersama salad. Ushh, dapnyeee. Hehehe. Masa berbuka makan sepotong dan balik teraweh sambung sepotong lagi. 

Pada sesiapa yang tak tahu nak masak apa untuk juadah berbuka puasa hari ini, boleh la cuba resepi di atas. Serius, sedappp macam makan apam balik. Hikkkks

Selamat mencuba 

Kita dah share resepi, minta tolong klik love-love di bawah boleh? Terima kasih. 
    

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa

nuyui a.k.a miss YUI said...

akk ada tgk resepi ni cra org putih buat..mmg nmpk sdp sgt..