Sunday, January 4, 2015

Pucuk Ubi Masak Tempoyak


-sebelum-

Entri sebelum ini ada sebut request pucuk ubi masak tempoyak kat ibu. Tup tup, pagi tadi ibu terus ajak pergi pasar minggu beli bahan-bahan.

Pusing punya pusing satu pasar, akhirnya jumpa juga tempoyak. Belum musim durian agaknya. Itu yang susah nak jumpa. Yang ada pun tinggal beberapa bekas. Agaknya kalau lambat sikit, habis tu.


-selepas-

Tung tang tung tang periuk belanga kat dapur, taraaa siap pucuk ubi masak tempoyak. Makan dengan nasi panas memang superb sedap. Hehe

Nak resepi? Nanti kita try minta kat ibu ok :)

P/s: Pucuk ubi masak tempoyak ni banyak nama lain sebenarnya. Ada sesetengah orang panggil tempoyak masak cili api.Bahannya sama sahaja, cuma nama lain bunyi. Hehe

6 comments:

nurul hidayah said...

Masak tempoyak tak pernah , masak lemak pernah .. haha .. mintak laaa , mintak laaaa resepi

Amanina Mads said...

sedapnya.. jarang dpt mkn mcm ni

Azizah Green Line said...

sedapnyaa....lama betul xmakan..

Izzati Amira said...

awwwww.... macam sedap je *tempoyak lover*.... pernah makan jering masak tempoyak jugak tak?? sedaaaapppp

Sally Samsaiman said...

atas bawah tu gambar before and after ke camne?

Nao Mei said...

Emm...cik akak nak cuba gak eh..tapi tak bau durian ke dik..huhu