Thursday, May 31, 2012

Makanan Punca Wajah Berjerawat??




JERAWAT??? 

Siapa kat sini SUKA akan kehadiran JERAWAT? For sure la kan TAK MAU! Tapi tak tahulah kot ada yang SUKA bila JERAWAT tumbuh. 

Asal JERAWAT tumbuh je, mulalah gelabah taik anjing. HiHi. Terutama kalau tumbuh di tempat yang mudah kelihatan. Macam hidung dan dahi. Merah-kemerahan gitu. HAHA

So, kat sini aku bukan nak share bagaimana mahu selesaikan masalah jerawat nie.. Tapi aku nak share something yang berkaitan Punca Wajah Berjerawat. Nak tau, meh scroll bawah lagi 

Mesti ramai kat luar sana termasuk anda-anda semua tidak tahu, pemakanan kita juga boleh menyebabkan wajah berjerawat. Aku sendiri nie pun baru tahu. Heee

 First : Makanan yang bergoreng
Huraian: Pengambilan lemak minyak yang tidak sihat, tubuh akan dipaksa untuk menggunakannya bagi membentuk sel kulit baru. Ini akan menyebabkan sel-sel kulit tidak berfungsi dengan baik. Dan akibatnya, jerawat dan penyakit kulit yang lain akan wujud. 

Second: Makanan yang tinggi gula
Huraian: Gula akan menekan sistem kekebalan tubuh dan memberi kesan jangkitan bakteria yang merupakan salah satu sebab tumbuhnya jerawat. Gula juga boleh mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium yang menjadi mineral penting untuk kulit optimum.

 Third: Makanan yang tinggi karbohidrat
Huraian: Karbohidrat yang paling penting ialah glukosa, gula sederhana (monosakarida) yang dimetabolisme oleh hampir kesemua organisma. Semua karbohidrat akhirnya diubah menjadi glukosa, yang kemudian diubah menjadi glikogen untuk penyimpanan dalam tubuh. Perlu diketahui ialah tubuh manusia memerlukan hanya sejumlah tertentu glukosa agar berfungsi dengan baik. Sekiranya berlebihan, maka masalah kesihatan diabetes dan jerawat boleh berlaku

Mungkin betul juga sebab kat atas nie. Tapi mungkin juga tak. Aku bukanlah doktor nak pastikan semuanya betul. Muahaha.. 

Ada sesetengah orang cakap, jerawat nie tumbuh menandakan orang tu sudah matang. Tak pun, terlalu banyak berangan. Berangan nak jadi sepandai-pandai orang kat luar sana ... Berangan nak bf kacak.. Berangan nak kahwin umur berapa.. HAHA.. *Itu aku* 

Okelah. Seperti yang aku cakap tadi, aku bukan doktor nak bagi penerangan dengan lebih lanjut. Mana yang aku tahu, itulah yang akan aku share. Sharing is caring right? HekHek 

Thats all. Byebye 

Rasa info di atas berguna? Minta klik sini , sini dan klik button LIKE. Hihi Tq 

14 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

nak kntrol tu yg pyh..huhu.

azura roslan said...

patutlah selalu tumbuh jerawat kat muka.. huh..
nice belog.. sudi2 lah jenguk belog http://azuraroslan.blogspot.com/..

iEdA said...

kalo dtg bln, mmg kdg2 akan naik jerawat tp yg plg pntg mmg kena elakkan makanan berminyak lah...

Ratu Lissa said...

Dah puas control . Jerawat saya banyak kat dahi.. Gelabah pun tak de guna.. Btw , nice sharing :)

hairy said...

sya amalkan cuci muka sblum tdr >_<

gdsbnga said...

skrg makan mmg sume berpantang :( sobs .

Fatihah said...

Haha , rasa yg second tu betul .
For me :D

ciksengeh :D said...

mak kita penah cakap .. mungkin jugak sebab hormon ..

miss Fyqa said...

hormon badan masing2 kan..heee nway tq for tips :)

|shuhadaothman|TM said...

haha, semua ni mkanan tiap hri. sbb tu la kot jerawat dok menumpang kt pipi ni. Nice sharing eka. Kena buang slow2 lpas ni :D

syakirah izwanie said...

Akhirnya saya tahu punca jerawat tumbuh. Masalahnya, saya ni sussah nak kontrol makan. Apatah ni waktu cuti sekolah macam ni. Menternak lemak je keje. Huhu U_U

Izara4eva™ said...

ok take note about this.. hehe

Sally Yatiey said...

Susah nak control makan makanan yang bergoreng. hehe :D

Zul De Alexis said...

guwa biasa wat cuci muka sebelum tidur berkesan lepas tu kurangkan mkn benda yg berminyak..:)