Wednesday, August 1, 2012

DOSA TERSEMBUNYI Dari Kamera Bagi JuruFoto


Sebelum baca entry, sila baca dan fahami apa yang cuba disampaikan dalam gambar di bawah


Dah baca? Faham? Kalau tak faham, baca dua tiga sepuluh kali sampai faham.. Hekhek

Actually, aku dapat info kat atas ini melalui MukaBuku. Maklumlah, MukaBuku sekarang dah macam berita
Tak tengok berita pun boleh tahu itu ini. Info yang tak sepatutnya tahu, pun boleh tahu.. 

So, apa pendapat korang tentang statement dalam gambar itu  Adakah ia benar Atau rekaan semata-mata  Secara jujur aku mengatakan, mesti ramai photographer kat luar sana agak terkejut dan tidak setuju dengan statement dalam gambar tu. Aku sendiri, sebagai photographer junior pun agak terkejut.

Nak kata salah statement tu pun tak boleh jugak. Bila difikirkan banyak kali, betul jugak tu. "Ambil gambar tanpa IZIN (Candid Photo)" "Gambar-gambar  yang tidak menutup AURAT" 

Tapi, bila difikir-fikirkan balik, bagaimana dengan mereka-mereka yang menjadikan bidang photography ini sebagai sumber rezeki mereka Candid photo, gambar yang tidak menutup aurat, itu semua sudah menjadi gambar kebiasaan. Ada orang kata "Candid photo lagi cantik" Yes, itu aku akui. 

Gambar-gambar yang tidak menutup AURAT Seperti yang tersedia tahu, tak semua orang menutup aurat walaupun itu perkara WAJIB. Kan Begitu juga model. Tak semuanya model muslimah. So, bagi photographer yang mengambil upah shoot gambar model tu macam mana

Bukan niat nak mempertikaikan statement dalam gambar tu, tapi just nak kongsi apa yang aku tahu dalam bidang photography nie. Selebihnya, diri sendirilah fikir-fikirkan. Memang agak sukar untuk menjadi photographer yang berunsurkan Islam. So, sendirilah tanggung dosa-dosa itu. Heee 

P/s: Bila seorang photographer memberikan hujahnya, macam inilah rupanya.. HAHA.. *dah lama tak taip entry panjang berjeler *

Otak-otak game. Jom try. Klik sini 
Whats next after exam SPM? let's see here

5 comments:

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Tapi kalau candid tuu , org tu menutup aurat mcm mne pulak ? Then , org tu izinkan selepas dia tengok gmbr candid tuu ? Sbb yana penah snap gmbr sis yana , wktu dia tak perasan , pastu dia suka , acane pulak ? Kan kan ?>.<

|shuhadaothman|TM said...

ad betulnya jugak. papepun, kne muhasabah diri :)

thanks sharing ika ^^

Dianaa said...

hm tak terfikir pula ek. tapi macam kesian pula kat photographer kat luar sana. diorang cari duit dgn ambil gambar. macam mana la tu kan? dosa juga ke ek? hm
btw thanks share info :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada btolnya juga cmtu..

Kesuma Angsana said...

pernah baca tentang ni juga! Salam kenal dari KA n dah follow u 1215