Wednesday, July 8, 2015

Resepi: Cucur Ayam Homemade


Assalamualaikum.

Semalam mood nak masak ada. Jadi google punya google untuk cari resepi apa nak masak untuk berbuka nanti. Lastly pilih resepi yang ada dalam facebook iaitu cucur ayam homemade. 


Cara pembuatannya sama seperti buat cucur biasa dan ianya sangat mudah. Cuma cucur ini tidak menggunakan tepung, malah digantikan dengan isi ayam kisar. Bahan-bahan sampingan yang lain pula seperti carrot dan bawang merah dipotong dadu, cili dihirils halus, sebiji telur, secubit black paper dan secubit garam sebagai penambah perasa.


Gaulkan kesemuanya sekali dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuning-kuningan.



Siap! Cucur Ayam Homemade. Mudah pun mudah, sedap pun sedap. Makan bersama mayonis ataupun sos thai. Pehhh. Makan sehingga menjilat jari. Hehehe

Ok, selama mencuba.


P/s: Ada orang guna daun bawang dan daun sup. Kita ni tak berapa suka. Jadinya digantikan dengan carrot. Makan ikut selera sendiri baru puas. Heee 

5 comments:

Dayana Zahari said...

MashaAllah sedapnyaaa! Tak pernah makan cucur ayam lagi. Boleh try ni.

Dayana Zahari said...

terpesona sangat dengan cucur ayam tikah, dayana buat entri dedicated untuk post ni hehe

http://www.dayanazahari.com/2015/07/cucur-ayam-by-ekatikah.html

eelleenana said...

NK try lah :)

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa. Terliur :D

bb_nona said...

baru baca entri nihhh, , perghhh...sedapp nampakkk !
bismillah ......! hehehe

nk try gk la, ade baki ayam dlm peti sejukk tuu,
tQ info menu okayyyy :)