Friday, May 6, 2011

Pilihan keluarga??

Assalamualaikum n selamat sejahtere sume...^___^
Hai korang sume...apew kabaq??..lame sungguh ak xupdate blog ak nie..*padahal baru 2 hari jew..haha..terase rindu yg teramat untuk menaip n share something ngan korang sume...soe la yew...bapew hari nie ak agak busy cikit..hehe..

So pagi-pagi bute nie ak nak share something ngan korang...harap korang sudi lah bace yew...xpakse..xdew la sampai ak ugut korang sapew yg xbace ak bunuh...hahaha...ak xsezalim itu..=P

Owkey..street to the point jew la..huhu..korang faham tak dengan pilihan keluarga??..maksud ak pilihan keluarga kat cnie bukan pilihan keluarga untuk beli baju raye or beli kueh apew yg nak beli untuk sarapan or anything la..hehe...tapi pilihan keluarga untuk pasangan hidup korang...mesti korang pernah dengarkan,,masalah nie...alah..dah jadi lumrah hidup manusia kot...lebih-lebih lagi bagi keluarga mereke yg cerewet memilih pasangan untuk anak-anak mereke ...alasan mereke untuk mencari pasangan yg sepadan dan secocok ngn anak-anak mereke dan yg lebih penting nak yang terbaik untuk anak-anak mereke..tak salah nak cari yg terbaik untuk anak-anak...tapi kalau anaknye xsuke pastu memberontak sampai lari diri dari rumah semata-mata xsetuju or lebih senang citew dipakse memilih pasangan yg ditentukan oleh keluarganye buat apew an...xkew name mcm memakse tu...ishhh...

kadang-kadang pilihan keluarga nie pun bagus juga...adew kebaikannya..tapi KADANAG-KADANG jew..adew juga pilihan keluarga nie akan menyebabkan anak-anak mereka merane...yew la..anak-anak terpakse memilih pasangan pilihan keluarga yg anak-anak tak cintai malah adew juga yg tak pernah kenal pun..

contohnye adew sorang budak nie...namenye dirahsiakn..hehe...dye nie dah la mude..sekolah lagi baru form4...tapi keluarga dye dah tunangkan dye dgn pilihan keluarga dye...katanye tunangnye itu sepupu dye juga...bapew pupu nye ak xtahu la...pada mulanya budak nie masih boleh terima lagi pilihan keluarganya ini...tapi lame kelamaan,,hubungan dye ngan tunangnya semakin dingin...mulalah timbul konflik sane konflik cnie...akhirnya tunangnye sendiri mengaku yg tunangnya tidak adew sedikit pon rase cinta or sayang kat budak nie...tunangnya ngaku yg dye adew girlfriend lain n dye sayang n cinta kat girlfriend dye nie sangat-sangat...tunang budak nie cakap dye bertunang pun sebab keluarga dye yg suruh..korang bayangkan tunang korang cakap mcm tu kat korang??...compom korang patah hati an..kecewe gile..mane taknye,,korang dah mula nak terima dye dlm hidup korang tapi nie pula balasannye pade korang...


budak nie citew kat ak pun sebab dye dah bingung...tak tau nak buat apew lagi...sama ada nak bagitahu keluarga dye atau pun tak...kalau ak la an,,ak mintak putus jew..buat apew nak teruskan hubungan dengan orang yg tak sayang n cinta kat kite right??..buat sakit hati jew...nie belum kawen lagi..kalau dah kawen lagi perit hati nie rase..

Ermm..harap-harap budak nie dapat selesaikan masalah nie dgn bijak..jangan buat keputusan terburu-buru..lebih baek kalau bawak berbincang dengan kedua-dua belah pihak..jangan sampai menyesal dengan apew yg akan terjadi nanti..

Owkey lah..ak harap keluarga ak xmcm nie...insyaallah ak akan pilih yg terbaik dri yg terbaik..hehe..korang pon same k..hehe...sampai cnie jew story ak hari nie..harap korang happy membacenye...sekian~~

2 comments:

Cik Aish said...

aish suka pilihan keluarga..suka bercinta lepas kawen..emmm tp bila la rasanya dapat ye..hehe

^^eKaTiKaH^^ said...

@ aish:..hehe...bagus la kalo cik aish suke..xpew...nnt dpt la merase...mintak mak carikan..hehe..^^