Thursday, February 7, 2013

Ketika Lampu Isyarat Kuning Diabaikan


Entri ini ada kaitannya dengan entri yang ini


Mesti ramai yang tidak faham akan apa yang gambar di atas cuba sampaikan?

Bukan kerana aku sedang bersedih, kecewa atau apa sahaja yang berkaitan aku. Maklumlah, muka sedih tu kan.. Hihi.. Tapi gambar tersebut sebenarnya ingin menerangkan betapa ramainya pemandu-pemandu di jalan raya mengabaikan lampu traffic light kuning. 

Kenapa?

Mana taknya, ramai pemandu yang lalai akan lampu kuning itu. Nampak tak nampak je kan.  Lampu kuning yang bermaksud bersedia untuk berhenti. Tetapi, bagi sesetengah pemandu, lampu kuning adalah masa untuk mereka pecut. Nak lepas dari traffic light katanya. Alasan, traffic light lama la, panjang la, bla bla bla...

Sikap seperti ini boleh menimpa kemalangan tahu. Dok nak pecut kejar traffik light, kot tak lepas tak ke nyanya je nanti. Kalau lepas, alhamdulillah masih diberi peluang untuk hidup. 

Walaubagaimana pun, fikirlah keselamatan pemandu-pemandu lain. Tak sayang nyawa sendiri takpe, tapi sayanglah nyawa pemandu lain. Sikap cuai seperti ini boleh melibatkan semua pemandu yang tidak bersalah. Mahu ke, disebabkan kesalahan kita, orang lain yang menanggungnya. 
Tak adil bukan!

Jadi, fikir-fikirkan dan selamat beramal.. hihi

P/s: Peringatan untuk diri sendiri juga 

8 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mmg kalu lampu kuning tu akak nengok ramai yg suka pecut bukan bersedia nk berhenti pon

Izara4eva™ said...

kbanyakkan nya bila lampu kuning msty pecut abes. huhu. ara blom jdi pemandu. hehe

NurainSuperr said...

hihi, lelaki kan biasanya pecut,abah ain selalu buat macam tu -.-

Hafizah Elmasry said...

betul tu.. sekarang ni lampu kuning dah time tu jugalah orng pecut keta.

Nieyxzha Hassan said...

Oo..baru paham..memang ramai orang tau nak pecut je time nampak lampu kuning!! Marah ni..memang nak marah! Sebab nieza kena langgar dari belakang sebab dek kete belakang nak kejar lampu kuningg!! Dah la masa tu nieza on the way nak pergi even besar! Pregnant 7 month plak tu! Nasib baik kandungan takde pape.. Giler driver tu! >.<

♥ Wina ♥ said...

betul..ramai yang peduli pasal lampu kuning

saya risau nak langgar lampu kuning nie..bahaya so baik kite ikut peraturan :)

O CIKTEDDY said...

kuning untuk pecut.biasanya mcm tu la..

alia syuhada said...

Hmm , tu lah . Tabiat manusia kan .