Friday, October 14, 2011

Kelebihan timun :)



Hello hello hai hai semua.. :) OK, hari nie aku just nak share something yang bagi aku, patut dikongsi dengan korang semua...tak baik kedekut-kedekut ilmu nie tau..huhu...

Hari ini aku mahu mengumpat berkongsi cerita mengenai timun..Yew, timun yang selalu korang makan tu...Kalau korang pergi makan kat luar, maksud aku makan kat kedai mamak kew, kedai Cik Piah kew or mana-mana jew kalau minta order something macam nasi goreng mesti hiasannya timun...kan3??? hehe.. kat rumah pun makan timun gak..kalau ibu aku selalu makan timun dengan sambil belacan...sedapp wehh.. :D Jom kite tengok ape kelebihan timun ^^

  • Fungsi utama timun adalah untuk menyejukkan badan..caranya, timun dikisar sehingga halus dan buat sebagai bahan minuman dengan mencampurkannya bersama sedikit gula..kacau sehingga sebati dan simpannya dalam peti sejuk..minum sejuk-sejuk yang sedap tu..hee
  • Kedua, timun juga mempunyai hubung kait dengan perawatan kulit..contohnye, perahaan airnya boleh merawat penyakit kudis..lebih mujarab boleh dicampurkan dengan jus lobak dan salad.. so sesiapa yang ade sakit kulit sila-silalah makan timun OK.. :)
  • Ketiga, makan timun juga dapat mengelakkan dari kene sembelit..tapi dengan mengamalkan memakan timun setiap hari..**tak muak kew?? --'
  • Keempat, parutan timun juga boleh digunakan untuk merawat masalah jerawat..caranya, campurkan parutan timun dengan kuning telur..kacau sebati dan sapukan ke seluruh muka selama 15mint hingga 20minti dan kemudiannya bilas dengan air besih..
  • Akhir sekali, hirisan timun juga boleh menyejukkan mata..terutama untuk mata yang letih..caranya, letakkan hirisan timun ke mata sambil mata tertutup..macam gambar kat bawah nie :)

Sebenarnya banyak lagi kot kelebihan timun nie..aku just senaraikan yang mana aku tahu jew..kalau korang tahu serbe sedikit tentang timun nie jom la share-share...banyak manfaatnya kalau kite share something yang berguna nie..huhu.. :)

P/s: Orang ramai cakap perempuan tak elok sangat makan timun banyak-banyak.. kenapa erk?? --'

9 comments:

Zana said...

Boleh amalkan nie . :))

Rosalia said...

nice info. prmpn tak bgs mkn timun byk sbb timun tu sejuk :)

^^eKaTiKaH^^ said...

@zana: hehe, amalkan kalau mahu kulit cantik ;)

@rosalia: a'ah, ramai org ckp mcm tu.. :)

♥Lady Ainaa♥ said...

sy pun byk dgr yg timun ni byk kebaikkannyew..Tp sy ni memang xsuke mkn timun, fobia dlu tergigit timun pahit...@~@.. But, now nk jinak2 balek dgn timun..nic entry and good sharing

^^eKaTiKaH^^ said...

@lady ainaa: hehe, samelah sye pun dulu tak suke timun...tpi skunk dah makan timun..:)

salwaismail said...

kite tak berapa suka mkn timun. tp kalau mkn dengan kuah rojak, memang pergh jugak lah! haha :D

^^eKaTiKaH^^ said...

@salwaismail: sedap jugak tu..hehe ^^

Ezad Skytech said...

mmg favourite timun ni..sape yang tak makan timun tu mmg rugi la..hee~

^^eKaTiKaH^^ said...

@ezad: hehe,nie mesti pantang nmpk timun nak makan an?? :P